O‘zbekistonda yashayotganimga uch yil bo‘ldi. Bu mamlakat haqida alohida eslatma o'zbek taomidir. Men o‘zbek oshxonasi yapon tanasiga mos kelishini his qilyapman.
Ilgari Buyuk Britaniyada xorijda tahsil olib, men Britaniya taomlari yog‘li, nosog‘lom va xilma-xilligi yo‘qligini his qildim. Biroq, O'zbekiston taomlari tarkibida tolaga boy va juda to'yimli va mazali bo'lgan ko'plab sabzavot va g'allalar mavjud bo'lib, bu sog'liq uchun ham foydalidir.
O‘zbek oshxonasida yapon oshxonasi bilan bir qator umumiy jihatlar mavjud. Misol uchun, guruch, sabzavot va go'shtdan foydalangan holda ko'plab muvozanatli ovqatlar mavjud. Tasavvur qila olamanki, tarixan Ipak yo‘li orqali O‘zbekiston va Yaponiyaning taom madaniyati o‘zaro ta’sirlashgan va bir-biriga ta’sir qilgan bo‘lishi mumkin.
Mening tushunishimga ko‘ra, Ipak yo‘li nafaqat butun dunyo bo‘ylab oziq-ovqat madaniyatlarini bog‘lagan, balki turli madaniyatlar o‘rtasidagi almashinuvni ham osonlashtirgan. Natijada yapon va o‘zbek oshxonasi o‘rtasida umumiylik bor. O‘zbekistonda bo‘lgan vaqtimda ular o‘rtasida mushtarak jihatlar borligini anglab yetdim va musofir yurtda orom topdim.
O‘zbekistonning taom madaniyati yapon xalqiga tanish bo‘lib, siz sog‘lom va mazali taomlardan bahramand bo‘lishingiz mumkin. Ipak yo‘li orqali o‘tadigan tarixiy aloqa ham qiziqarli va men O‘zbekistonning taom madaniyatidan bahramand bo‘lishni davom ettiraman.
No comments:
Post a Comment